Asigurarea de raspundere civila pentru biciclisti

Asigurarea de raspundere civila pentru biciclisti

Există o reticență și, totodată, un trend ascendent atunci când ne gândim la bicicletă. Fie că se folosește ca mijloc deconectant, de relaxare, în activități de timp liber, fie că se folosește ca mijloc de transport, în activitățile cotidiene – un fel de sfidare a traficului sufocant din marile orașe, bicicleta, mersul pe bicicletă poate fi sau poate deveni chiar periculos în contextul infrastructurii actuale. De aici poate și reticența, dacă privim din acest unghi: nu știi niciodată cum și de unde ai putea fi surprins de o mașină sau poate chiar tu să accidentezi pe cineva, nu știi cum de ai rămas fără ea, fiindu-ți furată pur și simplu de sub privire, efectiv nu știi cum poate degenera o simplă ieșire cu bicicleta. Din alt unghi, bicicleta este o formă de modernism, de atitudine, de sănătate, o formă de a trece peste barierele convenționale ale fiecăruia dintre noi.

În materie de asigurări, legislația noastră este lacunară pe acest segment, însă de anul acesta, mai precis, de câteva zile, o societate privată de asigurări a lansat, cu titlu de noutate în materie, o asigurare de răspundere civilă privată ce le este dedicată și bicicliștilor.

Astfel, puteți preîntâmpina un eventual eveniment cu consecințe grave pentru dumneavoastră, față de terțe persoane, în calitate de bicicliști, fie că utilizați bicicleta pentru activități sportive, ca amatori, fie că o utilizați ca mijloc de transport pe drumurile publice sau în spații destinate unor astfel de activități. Asigurarea a fost concepută exclusiv pentru bicicliştii amatori, neadresându-se cicliștilor profesioniști angrenați în competiții și alte activități de sport extrem, aceștia beneficiind de asigurări speciale.

Cum spuneam, deși nu avem o reglementare specială în această materie, bicicliştii nefiind obligați să se asigure printr-o poliță, în practică, zilnic, sunt întâlnite diverse situații care conduc la producerea de pagube și, implicit, la obligarea acoperirii daunelor suferite (cu titlu de exemplu: accidentarea pietonilor, distrugerea de bunuri). În acest context, pentru responsabilizarea, dar mai ales pentru asigurarea bicicliștilor, a fost creată această poliță de răspundere civilă, de altfel prima și singura din România.