Abuzuri la Parchetul ÎCCJ, Cabinetul Procurorului General
Un dosar conex celui ce privește ancheta efectivă a accidentului Apuseni, și anume un dosar ce îi vizează pe procurorii de caz, pentru dispariția și distrugerea unor probe, în timpul anchetei. O soluție pe care am anticipat-o, emisă de un procuror militar, coleg cu cei vizați. Soluția despre care vorbeam: clasare. O plângere împotriva acestei soluții de clasare care, potrivit procedurii, ar urmea să fie soluționată chiar de către procurorul șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ, general de brigadă magistrat Gheorghe Coșneanu: procuror șef în dosarul Apuseni, vizat deci și el pentru dispariția și distrugerea probelor.
Iată contextul în care, în cursul săptămânii trecute, am formulat o cerere de recuzare a acestui procuror, întrucât avem suspiciuni clare, întemeiate privind imparțialitatea acestuia asupra soluționării plângerii, fiind limpede că nu ar putea să emită o soluție contrară propriilor interese.
Primim astăzi o adresă din partea Cabinetului Procurorului General, prin care ni se aduce la cunoștință soluția cererii de recuzare, soluție care s-ar fi emis la data de 22 septembrie 2017, printr-o ordonanță pe care, însă, Parchetul nu ne-o și comunică, cum era obligat să o facă.
Contactăm Cabinetul Procurorului General, solicitând să ni se transmită actul de procedură prin care s-ar fi soluționat cererea de recuzare a procurorului în cauză, dar, ce să vezi? Refuz categoric! Motivul invocat: Parchetul nu are obligația să ne pună la dispoziție ordonanța cu pricina. Dacă dorim totuși un exemplar, trebuie ca noi să formulăm o cerere, cerere care urmează să treacă, din nou, pe la procurorul general, pentru o eventuală aprobare – căci nimic nu mai este predictibil, până și comunicarea actelor de procedură din dosare a devenit o loterie pentru cetățeanul din România. Întrebată fiind în ce termen ni se comunică, ne-a lăsat de înțeles că în termenul prevăzut pentru petiții, deși Codul de procedură penală prevede un termen de soluționare a recuzărilor de 48 de ore.
Și, să nu omit, continuarea raționamentului descalificabil al reprezentanților Cabinetului Procurorului General: faceți o cerere la instanță dacă trebuia să vă comunicăm ordonanța.
Abuzurile ocazionate de modalitatea de instrumentare a dosarului ce are ca obiect Catastrofa aviatică din Munții Apuseni nu contenesc. De data aceasta, am trecut de la nivel de secție, la nivel general – la procurorul general. O Săptămână nouă, un abuz nou… de fapt, mai corect spus, nicio zi fără o minimă încercare de obstrucționare a actului de justiție.
Am formulat o cerere scrisă. Vă ținem aproape și vă anunțăm cât timp durează să ni se comunice un act de procedură la care, potrivit tuturor standardelor și principiilor de drept european, trebuia să avem acces imediat odată actul întocmit.
DE CE? Toate acestea se întâmplă pentru a se mușamaliza adevărul în cazul Apuseni.
În zilele următoare vă vom arăta cum Aura Ion ar fi putut fi salvată.