Un bucureştean de 77 de ani a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că ar fi lovit cu maşina un poliţist rutier. Dosarul penal nu conţine însă nici măcar o probă care să demonstreze că accidentul ar fi avut loc, declaraţiile agentului sunt contradictorii, iar procurorul a refuzat efectuarea unei expertize tehnice auto.

– 2 ani de închisoare cu suspendare a primit Ion Matei pentru ultraj;
– 26.000 de lei daune morale trebuie să plătească agentului de poliţie rutieră;
– 1.500 de lei daune materiale trebuie să achite pentru reparaţia mopedului Ministerului de Interne;
– 5.000 de lei este amenda pe care a primit-o pentru că i s-a făcut rău în timpul procesului şi a părăsit sala de judecată.

Calvarul judiciar al lui Ion Matei a început pe 23 octombrie 2009. Bucureşteanul de 77 de ani, cu cetăţenie româno-suedeză, conducea autoturismul propriu în oraş când, potrivit declaraţiilor sale, un agent de poliţie rutieră i-a făcut semn să oprească. „Era seară, poliţistul nu purta vestă reflectorizantă şi am crezut că este o cunoştinţă de-a mea care mă salută. Aşa că mi-am continuat drumul”, povesteşte Ion Matei. Agentul, care se afla pe un moped înscripţionat „Poliţia”, l-a urmărit, l-a ajuns din urmă şi l-a oprit pe banda a doua a drumului. „Am coborât din maşină şi l-am rugat să mă lase să o mut pe banda I, să nu blochez circulaţia. Acesta m-a pus în schimb să întind mâinile pe capotă, apoi a cerut ajutor prin staţie, susţinând că un infractor vrea să-l omoare”, îşi aminteşte bătrânul.

Ion Matei ne-a declarat că înainte de sosirea colegilor săi, agentul Florin Boştină şi-a culcat mopedul la pământ. La scurt timp, au apărut şase echipaje de poliţie, care l-au încătuşat pe bătrân pentru 30 de minute. „Florin Boştină le-a spus celor sosiţi că am dat peste el cu maşina, de mai multe ori, intenţionat”, spune Matei. Bărbatul a fost dus chiar în acea noapte la secţie, unde i s-a deschis dosar penal.